Tuesday, December 28, 2010

Cara Hidup Orang Berjaya..Warren Buffet

Yang menarik pasal Warren Buffet

Cara diorang berfikir boleh kita ambil sebgai panduan untuk lebih berjaya dan bersaing secara positif...Jom kita lihat info menarik mengenai Warren Buffet seorang Pelabur Lagenda yang berjaya.

Artikel berikut adalah merupakan rangkuman satu jam wawancara CNBC dengan pelabur legenda nombor satu dan orang yang terkaya di dunia.

* Berikut 9 aspek kehidupan Waren Buffet yang sangat menarik: *

1. Buffet sudah bermula melabur sahamnya pada usia 11 tahun, dan dia sangat menyesal memulakan pelaburan saham di usia yang terlambat.

2. Dia membeli sebuah tanah pertanian kecil pada usia 14 tahun dari hasil tabungannya menjadi berita di akhbar.

3. Dia tetap hidup sederhana dengan gaya hidup yang tidak berubah, memiliki rumah dengan 3 bilik tidur kecil di kota kecil omaha, yang dia beli setelah dia berkahwin 50 tahun yang lalu, rumahnya tidak memiliki pagar.


4. Dia memandu keretanya sendiri tanpa seorang pemandu ataupun bodyguard di sebelahnya.

5. Dia tidak pernah menggunakan jet peribadi, walaupun dia memiliki perniagaan jet peribadi terbesar di dunia.

6. Syarikatnya, Berkshire Hathaway, memiliki 63 cawangan perniagaan. Dia hanya menulis 1 surat setiap tahun ke ceo perniagaannya tersebut, memberikan mereka hala tuju bisnes yang harus dicapai setiap tahun. Dia tidak pernah mengadakan meeting atau menelefon ceo2 tersebut, ia hanya memberikan 2 buah peraturan:

1. Rule number 1: Jangan pernah membawa kerugian kepada para pemilik saham
2. Rule number 2: Jangan pernah lupa aturan nombor 1
(hehe…canggih juga ya…)

7. Ia tidak pernah bersosial di kelab-kelab orang kaya. Waktu luangnya setelah ia tiba di rumah ia gunakan untuk membuat popcorn, dan menonton tv.

8. Bill gates, bekas orang terkaya di dunia, tidak pernah berminat untuk menemui Buffet kerana tidak melihat adanya kesamaan yang mereka miliki, namun 5 tahun yang lalu Bill mencuba membuat agenda untuk bertemu dengan Buffet hanya selama 30 minit.Namun meeting tersebut menjadi 10 jam.

9. Buffet tidak pernah membawa hanphone dan pc/laptop di mejanya.

Nasihatnya untuk anak muda :

Jauhi kad kredit dan laburlah sendiri dan ingat!

1. Wang tidak menciptakan manusia. Namun manusia boleh menciptakan wang….

2. Jalani kehidupan anda sesederhana diri anda sendiri. Yang penting diri anda selesa…

3. Jangan lakukan apa yang orang lain katakan. Dengarkan saja mereka, namun lakukanlah hanya apa yang membuat anda merasa senang (feel good)

4. Jangan membeli barang kerana jenamanya.pakailah pakaian yang memang membuat anda merasa selesa.

5. Jangan menghabiskan wang anda untuk barang-barang yang tidak penting. Gunakanlah wang anda secara bijaksana untuk keperluan yang memang benar-benar anda perlukan.

6. Akhirnya, ini semua adalah kehidupan anda.
Hidup ini hanya sekali. Mengapa anda harus memberikan orang lain kesempatan untuk mengatur hidup anda?. Hiduplah dengan gaya anda sendiri, yang penting anda senang, anda puas, anda selesa & anda bahagia…

Sedikit tambahan :

Ia menghabiskan wang simpanannya untuk memborong saham-saham fmcg seperti coca-cola, wrigley`s, unilever, gilette, & p&g…

Yang menarik dari warren buffet adalah:

Ia sangat2 konservatif

Dia tidak pernah mau melaburkan wangnya ke saham-saham teknologi. Da bersikeras tidak mahu membeli satu unit pun saham2 google, amazon, & microsoft…

“saya hanya mahu melabur pada bidang industri yang saya faham. Jujur saja, saya tidak mengerti industri it, yang saya tahu selama orang-orang masih mengunyah gula-gula getah dan menggunakan sabun untuk mandi maka saham-saham perniagaan tersebut pasti akan terus naik ….”

*warren buffet*

Sumber artikal dari isuhangat.net

No comments: