Sunday, February 28, 2010

Window shopping at Angsana

Tarikh :27 12 2009
Tempat: Angsana Johor Bharu




Bella Qistina 14 day



Walaupun bas wak prolem mase nak balik ganu tp bile memikirkan dah tgk anak buah pertama ku...ilang semua rase penat...selama 4 ari kat sane mmg dop ckup rase tp bile memikir kan byk perkara nak kene settle kat ganu..terpaksa gak balik...insyaallah aku ku pergi la klu ader mase...hehhehe...bahagian jln mmg suke..nk2 g JB...tempat paling ramai org tersyg..hahhaha...:)..ni ader ckit gambar Bella Qistina setelah 14 hari didunia...see

Tuesday, February 23, 2010

Cara menadah tangan dengan betul

Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.
Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.



Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. “Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur ‘ba’ . Titik ‘ba’ letak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur ‘ba’ bernama ‘Har Hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan” .
Sumber:Majalah Anis

Mencari keberkatan doa…
Doa senjata orang mukmin…. Berikut ada panduan tata cara berdoa iaitu:
1) angkat tangan ke paras dada
2) rapatkan kedua-dua belah tapak tangan
3) “apabila urat tangan bertemu ia akan menjadi seperti huruf ba пе
Titik ba terletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yg kita tadah. Setiap huruh hijaiah didalam al quran ada malaikat yang menjaganya. Huruf ba dijaga oleh malaikat bernama ‘har hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus menghadap allah tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoa bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.
4) duduklah dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.
5) sepanjang berdoa, banyakkan memuji kebesaran allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu. Cthnya… jika berdoa mohon dipermudahkan rezeki, sebutlah nama allah ar-razaq dan disusuli juga dengan bersalawat nabi saw
6) berdoalah bersungguh-sungguh dari hati. Gunalah bahasa yg dapat difahami kerana allah maha pengasih dan sangat memahami dan mendengar segala bicara tulus hamba-hambanya
7) ajarkanlah adab berdoa kepada seluruh ahli keluarga sedari usia kecil kerana insya allah ia akan dapat membentuk peribadi baik dalam kehidupan.

Wallahu’alam…….. Ustaz abdullah mahmud….

Rujukan: Isuhangat.net

Wednesday, February 17, 2010

TENGKU BELLA QISTINA

yahoo..11.02.2010 merupakan hari paling gembira buat kami 1 family dengan hadirnya anggota baru dlm family kami...dengan berat 3.38 kg maka muncul la insan kecik yang diberi nama TENGKU BELLA QISTINA BINTI TENGKU SHAH AZUWAL. HEHEHHE....ANAK SEDARA AKU LER....Qis nma aku gelarkan kat budak kecik ni....QIS ialah anak sulung abg aku...sekarang aku xsbar2 nak main ngan dia....coz skrg kakak ipar aku ngah pantang kat johor...so xdpt ler nak ngadap muka dia ari2....so pada Wa...tahniah diucpkan coz dah ader gegulz...so i hope u and wife success dlm mendidik QIS menjadi insan yang solehah...insyaallah...amin....klu korg nak tgk wajah dia g la kat Facebook aku yer...

salam kembali bt teman BLOG

assalamualaikum....aduhhh hampir 2 bulan rase nya dop jenguk blog ni...rindu yang teramat sgt ni...hehhehe...almaklumla tenet kat umh xder...sesekali adik balik kg baru dpt lepas kan rindu kat alam maya ni....selama aku meyepikan dri dlm dunia maya ni banyak perkara yang berlaku...ada yg baik dan juga sebaliknya...apa2 pun aku rindu kat kalian semua..teman2 blog....miss u..

aduh cm ner ek...first aku buka tenet kan perkara pertama yang aku buat ialah buka FB...adoiiii.dah berubah rupanya.....ketinggalan zaman tol la aku rase....nak main pun dah rase cm kekok jer....kawan2 leh tolong x? blh x FB wak cm asal...serabuk la rasenya....hehhehe...malu rase...jakun pun ader aku rase nih...hehehhehehe....apa2 pun dapat menulis dlm blog ni aku dah terasa hepi sgt2....hehehhe....k la next story kat entry lain ek.......cite buat kami 1 family happy....cawwww