Wednesday, July 22, 2009

Derma Darah 2009


20-07-2009 tarikh yang pasti aku akan ingat sampai bile2..nak tau knp? pada tarikh 2 wujud keberanian yang luar biasa aku rase..ntah mcm mana bile teman aku iaitu umi ckap jom kak awin kita derma darah!!! mase 2 aku diam jap tp bile umi ckp bile kita derma satu nyawa kita selamat,timbul satu kekuatan dalam diri, yer la kan bila lagi nak menolong kalau nak harap kan wang ringgit memang xmampu, so dengan adanya kempen sebegini elok la rasanya kita sama-sama melakukan apa yang termampu. Bukan jauh pun bawah Ground Floor opis aku jer..Company yang anjurkan. Tp sebelum aku ambil keputusan nak derma darah terpikir gak xsakit ker ne?yer la aku pantang nmpk jarum...isssssh takutttttt...berkat dorongan kawan2 yang sama2 nak menderma aku kuat kan diri, kalau aku xcuba mcm mana nak tahu sakit ke tidak kan, thanks umi kerana berjaya membuatkan kak awin hilang rasa takut.huhuhuhuhuhu..biar muka pucat pun..hhahahahha.

Ujian pertama yang terpaksa aku harungi adalah ujian darah untuk menentukan aku layak atau tidak untuk menderma, alhamdullilah semua aku lepas tp doktor bagi nasihat supaya jaga makan kerana kebarangkalian untuk darah tinggi tu ada. Aku rasa la sebab takut kot 2 yang meter darah aku jd naik..yer la sapa xtakut woi jarum pun dah besar straw vitagen....naik meremang bulu roma.. nasib la semangat nak menderma 2 kuat kalau x mmg xnya aku menderma.

Bile saat nurse amik jarum adik ke akak ntah duk sebelah aku 2 bg perangsang, "dia cakap ala cam semut gigit jer..xrasa apa2 la.." coz dia dah kali ke 4 menderma so mmg xrasa la kot. Aku ni baru first time dah la kaki penakut jarum. Masa nurse masuk kan jarum 2 baru aku dapat rasa kan tidak lah terasa sakit sangat, betul la kata org amik darah xsakit. Baru aku tahu cm mane org derma darah rupanya, tp bile siap darah diambil lebih kurang 10 minit berehat terus aku turun dari katil then tunggu umi plak. Dapat aku rasa kan sedikit loya dan pening2 ckit. At least lepas segala ketakutan yang menyelubugi aku sebelum darah diambil.

Apa-apa pun best la dapat menyelamat kan satu nyawa(bak kata umi)huhu..pas ni insyaallah kalau umur panjang aku pasti nak menderma lagi. Dah tau kan macam mane rasanya. Xsakit pun, pening2 ckit pas menderma 2 biasa r. So kawan2 sesiapa yang layak 2 jom kita sama2 membantu yang lebih memerlukan.

Semoga Allah membalas jasa anda semua.Aminnn.

Sempat lagi posing walaupun darah tengah mengalir....hahahaa


Teman yang banyak memberi sokongan semasa menderma.TQ fiends.


Yeye..darah siap diamik..huh lega nya..tp takut masa jarum nak dikeluarkan...adoiiiii, tengok darah aku penuh satu beg....


Sijil Certificate yang boleh aku derma dimana sahaja.

7 comments:

~amy liana8886~ said...

tahniah kakwin..walaupun mcm nk pengsan dlm surau..hehhhee..apapun syabas sb sgt berani....

Tengku Norazuwin Binti Che Ku Zangi said...

layo tekok la pas derma.may be xbiasa kot...kak win syorkan amy derma tek..best.

~amy liana8886~ said...

xpelah kakwin..mekasih bebanyak...hihi

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount microsoft office suite, [url=http://firgonbares.net/]buy cheap software discount coupon[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] office software packages software discount game software
autocad electrical symbols [url=http://firgonbares.net/]order software cd[/url] advocate office software
[url=http://firgonbares.net/]advantage software canada[/url] professional software discount
[url=http://firgonbares.net/]educational discount for software[/url] software store template
buy dreamweaver template [url=http://firgonbares.net/]cheap software for sale[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]Poser 7 Mac, [url=http://sunkomutors.net/]nero 9 special[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] medical store softwares kaspersky security software
what photoshop to buy [url=http://sunkomutors.net/]buy adobe software online[/url] make windows xp look like vista
[url=http://sunkomutors.net/]8 Mac[/url] cheap software to buy
[url=http://sunkomutors.net/]acdsee standard[/url] french educational software
buy to let software [url=http://sunkomutors.net/]microsoft office 2003 free download[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]adobe acrobat 9 distiller trouble, [url=http://murudobaros.net/]free software of adobe[/url]
[url=http://murudobaros.net/]cheap software world[/url] sell my softwares nero 8 vs nero 9
microsoft software company [url=http://murudobaros.net/]academic software final[/url] opensource educational software
[url=http://murudobaros.net/]how to convert text to lines in autocad[/url] filemaker pro 9 serial number
[url=http://murudobaros.net/]selling software programs[/url] filemaker pro software
student discounts for software [url=http://murudobaros.net/]filemaker pro 10 bible[/b]

Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]nero 9 patch, [url=http://vonmertoes.net/]buy dreamweaver cs[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] windows academic software filemaker pro exits
Deluxe 2009 Mac Retail [url=http://bariossetos.net/]buy photoshop cs[/url] FileMaker Pro 9 Advanced
[url=http://hopresovees.net/]coreldraw 12 graphics suite downloads[/url] to purchase computer software
[url=http://bariossetos.net/]12 Pro Retail[/url] adobe acrobat 9 serial
torrents adobe photoshop cs4 [url=http://vonmertoes.net/]used adobe software[/b]