Saturday, October 30, 2010

Lagi melibatkan kemalangan bas - Tragedi balik bercuti

Sejak 2 menjak kita sering diberitakan dengan berita yang tragis yang mana melibatkan kemalangan yang meragut banyak nyawa melibatkan bas...dimanakan silapnya??? haruskan Pemandu bas dipersalahkan atau melibatkan perkara yang lain....Semalam satu lagi kes kemalangan yang melibatkan sebuah bas express yang membawa sekumpulan pelajar dari baling ker ibu kota...Al-Fatihah kepada semua mangsa yang meninggal dari awien heritage.

MALANG...bas yang terbalik di susur masuk ke Genting Highlands.
MALANG...bas yang terbalik di susur masuk ke Genting Highlands.

MALANG...anggota bomba mengangkat seorang mangsa yang terbunuh.
MALANG...anggota bomba mengangkat seorang mangsa yang terbunuh.

GOMBAK: Tujuh maut manakala 38 cedera, 20 daripadanya parah selepas sebuah bas rombongan dari Kampung Baru, Mukim Siong, Baling, Kedah terbabas sebelum terbalik berhampiran terowong Genting Sempah, Kilometer 36, Lebuhraya Karak di sini, malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.15 malam itu, bas yang membawa 44 orang termasuk dua pemandu dalam perjalanan turun dari Genting Highlands ke Kuala Lumpur.

Ketua Polis Trafik Selangor, Superintendan Che Husin Omar berkata, siasatan awal mendapati punca kemalangan akibat kerosakan brek sebaik bas menuruni susur keluar ke lebuh raya. Teruskan membaca

kredit metro online 30/10/2010

No comments: