Thursday, February 2, 2012

The Chinese Chicken Chop resipi


Sebelum ini awien ada buat entry pasal Chicken Chop yang abah masakkan..hari ni awien coretkan resipi untuk korang cuba2 k...nak kate sedap tu tak la tp boleh cuba untuk diri sendiri.. untuk family gathering pun buleh juge..jimat kos..huhu...

SELAMAT MEMCUBA !!!!!!!

Bahan-bahannya

Beberapa keping daging ayam (ikut berapa yang nak makan), dibuang tulang dan diketuk isinya
1 biji telur, dipukul sedikit
½ cawan tepung jagung
minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan untuk perap

½ sudu teh garam
½ sudu the serbuk lada putih
½ sudu ajinamoto

Bahan untuk sos

¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada putih
1 sudu besar sos cili/tomato
1 biji bawang besar, didadu kecil
1 sudu besar bawang putih, dicincang halus
1 sudu besar tepung gandum

Cara-caranya

1. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Celup daging ayam yang telah diperap kedalam telur dan salut dengan tepung. Goreng isi ayam tersebut sehingga garing dan berwarna kekuningan. Hidangkan di pinggan.

2. Panaskan sedikit minyak di kuali dan masukkan bawang putih yang telah dicincang. Bila ia sudah naik bau masukkan pula bawang besar yang telah didadu. Goreng sehingga bawang layu dan naik bau.

3. Masukkan tepung dan goreng sekejap. Kemudian masukkan pula serbuk lada putih, , garam, sos tiram.

4. Reneh kuah ini sehingga ia memekat. Kemudian boleh tuang sos ini diatas chicken chop dan sebaiknya hidangkan panas. Hidangkan juga lauk sampingan seperti coleslaw, baked beans, mash potato atau kentang goreng. (ikut suke korang la.)

Awien Heritage--> Kalau korang nak tambah2 perisa pun boleh..ikut selera korang k...

No comments: