Monday, October 31, 2011

Tips Masuk Rumah Baru

Awien selalu berangan untuk memiliki rumah sendiri..kebiasaan kalau tiada kerja yang nak dibuat, kemas rumah menjadi aktiviti wajib...juga bila sendirian search internet untuk melihat deko-deko terkini untuk hiasan rumah...pastu awien apply kan untuk rumah sendiri (umh ma abah sekarang)... korang mesti ada juga impian macam ni kan?????

ok-ok untuk korang yang baru nk masuk rumah baru..disini ada tip-tip yang boleh dikongsikan untuk korang semua...


photo

Gambar sekadar hiasan
Azan - Laungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah atau bangunan yang tidak berpenghuni.

Baca Surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (Hadis riwayat Al-Baihaqi)
Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya tujuh malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak 1 kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas Nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi 1 kali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

wallaahualam...

Sumber dari FB

Awien Heritage --> kan best bila ada rumah sendiri..idea yg ada boleh diaplikasikan untuk "syurga" idaman kita...

No comments: