Wednesday, April 13, 2011

Adakah Lagi Pemimpin Seperti Sayyidina Umar Zaman Sekarang?

Pada zaman sekarang ini banyak orang berebut untuk menjadi pemimpin atau ketua. Bagi mereka yang menyedari tentang besarnya risiko memegang jawatan sebagai ketua sudah tentu keberatan menerima jawatan tersebut. Sayyidina Abu Bakar sendiri semasa hendak meninggal dunia, mengeluh dan kesal kerena dilantik sebagai ketua (khalifah).

Begitu juga dengan Sayyidina Umar yang dilantik sebagai khalifah selepas kematian Sayyidina Abu Bakar. Saiyidina Umar sangat mengambil berat tentang kebajikan rakyatnya.

Jom ikuti Kisah ini

Pada suatu malam sedang dia meronda di sekeliling kota dan kampung untuk melihat rakyatnya, dia terdengar tangisan anak-anak. Sayyidina Umar menghampiri pondok buruk tempat tinggalnya anak-anak itu.

Dia mendengar ibunya menjerang sesuatu. Anak-anak tadi senyap seketika apabila melihat ibunya sedang memasak. Namun masakannya tidak siap-siap sehingga anaknya tertidur dalam kelaparan. Melihat keadaan yang menyayat hati itu, Sayyidina Umar memberi salam dan meminta izin untuk masuk. Wanita itu seorang janda, tidak sedar bahawa tamu itu ialah Sayyidina Umar. Sayyidina Umar bertanya tentang kehidupan wanita itu. Wanita itu mengadu bahawa dia dan anaknya sudah berhari-hari tidak makan. Apabila anaknya menangis hendak makanan, dia pura-pura memasak dengan memasukkan beberapa bongkah batu ke dalam kuali. Melihat keadaan itu, anaknya diam sebentar kerena menyangka ibunya sedang memasak sesuatu.

Wanita itu mengadu dan mengutuk Khalifah Sayyidina Umar kerana tidak bertanggungjawab terhadap rakyatnya. Mendengar kutukan wanita itu, Sayyidina Umar terdiam sejenak. Sebentar kemudian, dia memohon diri meninggalkan keluarga wanita itu. Dalam kegelapan malam, Sayyidina Umar terus menuju ke Baitul Mal lalu mengambil sendiri beberapa karung gandum untuk dihantar ke rumah wanita itu.

Setelah sampai di rumah wanita itu, Saiyidina Umar memberi salam dan masuk ke rumahnya buat kedua kalinya. Dia mengambil gandum dari karung lalu terus memasakkan untuk wanita dan anaknya. Wanita itu masih tidak sedar bahawa orang yang datang membawa gandum dan memasak itu ialah khalifah sendiri. Setelah siap, Sayyidina Umar sendiri menghidangkan makanan untuk wanita dan anaknya.

Melihat mereka gembira dengan makanan, Sayyidina Umar merasa amat senang hati dan pergi dari situ. “Kalaulah Sayyidina Umar buat begini, alangkah baiknya….”, kata wanita itu tanpa menyedari orang yang berada di hadapannya ialah Sayyidina Umar sendiri.

sumber artikal dari isuhangat.net

Awien Heritage ==> Kalaulah pemimpin sekarang seperti dahulu alangkah hebatnya...

3 comments:

blalang said...

Menarik cerita ini, macam pernah dibaca tapi di mana yer? :)

Awien Heritage said...

sy ambil citer ni dari isuhangat .com. mohon share yer..

Awien Heritage said...

isuhangat.net